Wybór nieprzetworzonych, wartościowych składników żywnościowych w diecie może mieć znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Racjonalne odżywianie to podstawa, która pozwala utrzymać organizm w dobrym stanie. Okazuje się, że na nasze zdrowie oddziałuje nie tylko to, co „wkładamy do garnka”, ale również to, z jakich rodzajów naczyń na co dzień korzystamy. Wysoka temperatura, obecność kwasów i innych składników chemicznych – to niektóre czynniki, które w przypadku korzystania z niektórych rodzajów naczyń mogą wywoływać niepożądane skutki. W niniejszym artykule sprawdzimy, jakie naczynia są najbezpieczniejsze do gotowania.
Dlaczego wybór naczyń ma wpływ na zdrowie?
Obróbka termiczna posiłków to intensywny proces, podczas którego „dużo się dzieje”. W przypadku gotowania w garnkach niskiej jakości może dochodzić do zjawiska przenikania szkodliwych pierwiastków ze struktury naczynia do przyrządzanego posiłku. Niektóre materiały wystawione na działanie niekorzystnych warunków mogą reagować z żywnością. Tak jest w przypadku tanich naczyń niewiadomego pochodzenia wykonanych z aluminium. Jony glinu, np. w wyniku zastosowania nieprawidłowych technik produkcyjnych, mogą wchodzić w reakcje z kwasami, które znajdziemy w wielu produktach żywnościowych. Niewłaściwa higiena w kuchni, a zatem niedokładne mycie naczyń aluminiowych, może spowodować, że na ich powierzchni utrzymają się drobiny brudu (np. przypalonej żywności), która nadal będzie wchodzić w reakcje z aluminium. Zatem, czy patelnie aluminiowe są bezpieczne dla zdrowia? Jeśli zakupiliśmy sprawdzony produkt, który został wytworzony przez wiarygodnego producenta, to nie powinniśmy wpadać w panikę. Ważne będzie również odpowiednie dbanie o strukturę takiej patelni, m.in. w kontekście jej prawidłowego czyszczenia.
Najzdrowsze naczynia do gotowania
Czy istnieją jakieś najzdrowsze naczynia do gotowania? To trudne pytanie, ponieważ garnek lub patelnia samoistnie nie sprawia, że przyrządzana żywność staje się „zdrowsza”. Miarą ich jakości jest to, aby nie szkodziły i nie wpływały na smak, skład i przydatność do spożycia posiłków. Jakie garnki są nieszkodliwe? Niektóre kuchenne naczynia do gotowania odznaczają się pożądaną neutralnością, co sprawia, że nie uwalniają szkodliwych substancji do gotowanych potraw. Wśród nich wyróżnia się m.in. naczynia ze stali nierdzewnej, produkty żeliwne, szklane, ceramiczne i emaliowane. Również naczynia aluminiowe mogą być bezpieczne, o ile posiadają odpowiednią powłokę ochronną i zostały wyprodukowane zgodnie ze sztuką. Ich wspólnym mianownikiem powinno być fakt wytworzenia takich naczyń przez wiarygodnego, zweryfikowanego producenta.
Naczynia do gotowania w sklepie Radochy Gospochy
W jakie garnki najlepiej zainwestować, aby nie martwić się o to, że będą one miały negatywny wpływ na nasze zdrowie? Przede wszystkim wybierajmy produkty sprawdzone, posiadające instrukcje i wytworzone zgodnie z obowiązującymi normami. Producent ma obowiązek wyróżnić w opisie produktowym materiały, które posłużyły do wytworzenia takiego naczynia. Choć nie da się jednoznacznie stwierdzić, w czym najzdrowiej gotować, to z pewnością wiemy, że przyrządzanie potraw w zniszczonych, popękanych, obitych i zdartych naczyniach nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli widzimy, że nasza patelnia nie jest w dobrym stanie, koniecznie warto ją wymienić na nową, chociażby sprawdzając zweryfikowany asortyment w sklepie Radochy Gospochy. Podobnie jest zresztą z innymi naczyniami, które na co dzień użytkujemy w naszej kuchni.